Skočiť na hlavný obsah
Obrázok auta sa snehu

Aké benefity prináša ťažné zariadenie pri jazdení v zime?

Pokiaľ rozmýšľate nad tým, že si na svoje auto dáte namontovať ťažné zariadenie, pouvažujte aj nad tým, ako by ste ho vedeli využiť naplno. Totižto, mnohí motoristi sa obávajú, že svoje ťažné zariadenie využijú tak dvakrát do roka, keď budú potrebovať niečo previezť v prívese. V skutočnosti sú však možnosti oveľa širšie.

Napríklad, na ťažné zariadenie si môžete namontovať nosič na bicykle, vďaka čomu ho naplno využijete oveľa častejšie. Samozrejme, v zime asi na bicyklové výlety veľmi často chodiť nebudete. Avšak, aj v tomto ročnom období prinášajú ťažné zariadenia viacero dodatočných praktických benefitov.

Jednoduchšie cestovanie na lyžovačku

Chystáte sa zimné prázdniny stráviť niekde v horách s celou rodinou? Potom je dosť pravdepodobné, že si so sebou budete brať veľké množstvo vecí. Najmä, keď budete mimo domu aj viac ako týždeň. Ako však do jedného auta zbaliť všetko oblečenie, lyžiarsku výstroj a množstvo ďalších potrebných drobností?

Stačí využiť vaše ťažné zariadenie! Totižto, zakúpiť si môžete špeciálny prepravný systém, ktorý sa uchytáva práve na guľu ťažného zariadenia. Ten vyzerá podobne ako strešný box, avšak je mierne odlišne tvarovaný. Poskytuje veľký objem priestoru, pričom veci sú v boxe dokonale chránené pred dažďom, snežením a inými poveternostnými vplyvmi. Teda, sú úplne v bezpečí, ako keby ste ich mali klasicky v kufri.

Ochrana pred nepozornými šoférmi

Na šmykľavých zimných cestách je riziko nehody vysoké. Najčastejšie sa prihodia rôzne drobné „ťukance“ v dôsledku toho, že šofér idúci za vami jednoducho kvôli klzkej ceste nestihne dobrzdiť. Aj jemný náraz môže spôsobiť prasknutie nárazníka, čo znamená, že vám vzniknú zbytočné povinnosti naviac – musíte komunikovať s poisťovňou, dať auto do servisu a podobne.

Pokiaľ však máte na aute fixné (neodnímateľné) ťažné zariadenie, tento problém dokážete v mnohých prípadoch eliminovať. Pokiaľ do vás v malej rýchlosti narazí iné auto, guľa ťažného zariadenia častokrát dokáže zamedziť tomu, aby došlo ku kontaktu nárazníkov a vaše auto sa poškodilo. Z nehody tak odídete bez akéhokoľvek poškodenia. Ťažné zariadenie je robustne konštruované tak, aby zvládlo jemné nárazy bez „ujmy na zdraví“.

Praktický tip – pokiaľ máte na aute odnímateľné ťažné zariadenie, zo zákona máte povinnosť demontovať ho v prípade, že ho nevyužívate. Pokiaľ by polícia pri nehode zistila, že ste ho mali zbytočne namontované, mohli by vám kvôli tomu vzniknúť zbytočné problémy. Radšej preto nič neriskujte.

Pomoc v prípade zapadnutia

Keď máte na aute ťažné zariadenie, vyťahovanie z rôznych priekop a závejov je oveľa jednoduchšie. Predstavte si, že chcete pomôcť nejakému človeku, ktorý zapadol. Keď nemáte ťažné zariadenie, musíte na svojom aute hľadať ťažné oko, ktoré je často skryté za rôznymi plastovými krytmi a nie je tak ľahko prístupné.

Pokiaľ však ťažné zariadenie máte, bez problémov na neho priviažete lano a môžete ťahať. Guľa vám pomôže aj v prípade, že sa ocitnete v opačnej situácii. Keď budete potrebovať, aby vás niekto vytiahol z ťažkostí, opäť stačí jednoducho prevesiť lano cez ťažné zariadenie a ťahať.

Spoľahlivé ťažné zariadenie, ktoré vydrží

Myslite na to, že rovnako ako všetky ostatné komponenty, aj konštrukcie ťažných zariadení pri jazdení v zime trpia. Problém môže spôsobiť najmä soľ kombinovaná s rôznymi nečistotami z cesty. Vplyvom týchto vonkajších faktorov môžu komponenty ťažných zariadení rýchlejšie hrdzavieť. V prípade odnímateľnej gule hrozí, že v dôsledku korózie v základnej konštrukcii sa nebude dať správne namontovať.

Práve preto je dôležité myslieť na to, aby ste si na svoje vozidlo nechali nainštalovať kvalitné ťažné zariadenie od overeného výrobcu. To disponuje odolnou protikoróznou ochranou a celá jeho konštrukcia je veľmi robustná. Stačí zavítať do našej ponuky, kde nájdete široký výber značkových ťažných zariadení pre všetky značky a modely automobilov. Postaráme sa aj o profesionálnu montáž, aby vám vaše nové ťažné zariadenie vydržalo dlho bezproblémovo slúžiť.

Obrázok z unsplash.com

© B.A.S. Slovakia s.r.o.