Hľadanie
Naspäť na blog

Kolísanie prívesu môže byť nebezpečné! Ako ho účinne eliminovať?

Kolísanie prívesu môže byť nebezpečné! Ako ho účinne eliminovať?

Základným krokom je kontrola prívesu pred jazdou. Mnohí motoristi ho len zapoja na ťažné zariadenie podľa pokynov výrobcu, avšak neriešia jeho celkový technický stav. Aby jazda bola bezpečná, všímať by ste si mali najmä tlak v pneumatikách.

 

Na tlaku v pneumatikách záleží!

 

Pozrite si odporúčanie výrobcu, na aký tlak by mali byť pri danom zaťažení nafúkané pneumatiky prívesu. Ak budú mať vyšší tlak ako je vhodné, príves môže pri jazde podskakovať a strácať kontakt s vozovkou, čo je nebezpečné. A naopak, pokiaľ majú príliš nízky tlak, budú sa správať ako mäkká pružina. Teda, dovolia väčšie náklony prívesu a dokážu byť príčinou straty stability.

 

Správne rozloženie predmetov v prívese

 

Nezáleží na tom, či ťaháte nákladný príves alebo karavan. Základom je usporiadať jednotlivé prepravované veci tak, aby boli čo najbližšie k podlahe. Pokiaľ to nie je nevyhnutné, v karavane neodkladajte predmety do poličiek na stenách, aspoň počas jazdy. Tým, že hmotnosť bude položená vyššie, aj ťažisko celého prívesu sa posunie smerom nahor. Náchylnosť na nebezpečné rozkolísanie tak bude väčšia.

Taktiež je podstatné predmety v prívese správne upevniť, aby nemali možnosť pohybovať sa. Posúvanie predmetov spôsobuje posúvanie ťažiska, v dôsledku čoho môže taktiež dôjsť k výraznému rozkolísaniu prívesu.

 

Svoju úlohu zohráva aj ťažné zariadenie

 

Úlohou ťažného zariadenia je na jednej strane umožniť prívesu istú úroveň kolísania v pozdĺžnom a priečnom smere, avšak zároveň zaistiť, aby náklony boli bezpečné. Pozor si treba dávať najmä v prípade, že na vašom vozidle máte staršiu ťažnú guľu. Tá už môže mať vplyvom opotrebenia zmenšený priemer, v dôsledku čoho nedokáže efektívne limitovať náklony prívesu a zabezpečovať pevné spojenie bez veľkej vôle. Základom bezpečného jazdenia s prívesom je preto kvalitné ťažné zariadenie, ktoré má všetky požadované parametre.

 

Príčiny rozkolísania prívesu

 

Najčastejšou príčinou rozkolísania prívesu býva vietor. Nebezpečenstvom sú najmä silné nárazové bočné vetry. Rizikom je taktiež neprimerane rýchla jazda na rozbitých cestách, respektíve, okresných cestách s výrazne nerovným povrchom. Vplyvom vyvýšením a prepadlín v ceste môže príves ľahko stratiť stabilitu. V neposlednom rade, rizikom je aj rýchla jazda v zákrutách. Vyhýbajte sa prudkým manévrom do strán, ktoré sú častou príčinou havárií súprav s prívesmi.

 

Ako správne reagovať pri rozkývaní prívesu?

 

Výraznejšie rozkývanie prívesu budete pociťovať aj z miesta vodiča, keďže sa prenesie do samotného ťažného vozidla. Základom je pevné držanie volantu. Rozkývanie prívesu vás dokáže prekvapiť v tej najneočakávanejšej chvíli a pokiaľ nedržíte pevne volant, môže sa stať, že auto sa dostane do šmyku a celá súprava sa stane neovládateľnou. Volantom môžete spraviť malé korekcie do strán, ktoré pomôžu k stabilizovaniu kolísania. Dávajte si však pozor na prudké pohyby, tie by mohli situáciu ešte viac zhoršiť.

Keď cítite, že príves sa citeľnejšie kolíše, dajte nohu dole z plynu a trochu spomaľte. Nikdy prudko nebrzdite, príves by sa v takom prípade mohol stať ešte nestabilnejším. Pokiaľ fúka silný vietor, jazdite pomalšie. Rozkolísanie prívesu sa oveľa ľahšie stabilizuje pri nižšej rýchlosti.

Ak často ťaháte prívesy, zvážte kúpu moderného vozidla s asistenčnými systémami, ktoré prispievajú k stabilnejšej jazde s prívesom a pri krízovej situácii môžu pomôcť zabrániť nehode.

Obrázok z unsplash.com

© B.A.S. Slovakia s.r.o.

Komentáre
Napísať komentár Zrušiť komentár
*