Skočiť na hlavný obsah
Obrázok auta s nosičom bicyklov

Vyberáte nosič na ťažné zariadenie? Na toto si dávajte pozor!

Nosiče na ťažné zariadenie nemusia slúžiť len na prepravu bicyklov. Zaujímavou voľbou sú napríklad prepravné boxy na ťažné zariadenie, ktoré fungujú na podobnom princípe ako strešné boxy – jednoducho do nich môžete naukladať veci a ušetriť si tak miesto v aute. Sú tak skvelým riešením najmä pri cestovaní na dovolenku.

Základom je ťažné zariadenie

Ak ešte na svojom vozidle nemáte namontované ťažné zariadenie, pri jeho výbere si všímajte jeden podstatný parameter, ktorým je maximálne vertikálne zaťaženie. Práve to je mimoriadne dôležité, keďže nosič na guľu pôsobí zvislou tiažovou silou. Kvalitné ťažné zariadenia disponujú maximálnym zvislým zaťažením na úrovni aspoň 75 kilogramov, čo je postačujúca hodnota.

Praktický tip: : ak budete nosič využívať len sporadicky, pri cestách na výlety či dovolenky niekoľkokrát za sezónu, odporúčame kúpiť odnímateľné ťažné zariadenie. Pokiaľ však so svojím vozidlom plánujete napríklad podnikať a pravidelne prevážať veci na nosiči, výhodnejšou voľbou môže byť fixné ťažné zariadenie.

Montáž ťažného zariadenia vždy zverte do rúk odborníkom. Zabezpečíme vám ju aj my, stačí nás kontaktovať.

Praktické aspekty nosičov

Keď už máte na aute ťažné zariadenie, môžete sa pustiť do výberu samotného nosiča. V prvom rade si ujasnite, ktorý typ bude najlepší pre vás. Keď vyberáte nosič na bicykle, smerodajným parametrom je počet bicyklov, ktoré na neho viete naložiť. V prípade prepravných boxov na ťažné zariadenie zaváži najmä objem boxu, ale taktiež jeho tvar.

Všímajte si aj maximálnu nosnosť nosiča. Tá je dôležitá najmä v prípade, že máte elektrické bicykle, ktoré sú značne ťažšie než klasické. V takom prípade sa vám môže stať, že na nosič so 4 miestami budete môcť kvôli maximálnej nosnosti naložiť napríklad len 3 elektrické bicykle.

Možnosť otvoriť batožinový priestor

Všímajte si, či sa dá nosič naklápať, aby ste vedeli otvoriť batožinový priestor. Táto vlastnosť je dôležitá najmä v prípade nosičov na bicykle. Keď už máte nosič namontovaný na ťažnom zariadení, no spomeniete si, že z kufra potrebujete vybrať niečo väčšie, nemusíte ho opäť prácne demontovať – jednoducho ho odklopíte a bez problémov otvoríte veko batožinového priestoru.

Zamykanie nosiča

Všetky kvalitné nosiče na bicykle či batožinu sa dajú zamknúť o ťažné zariadenie. Nehrozí vám tak, že keď budete mať auto zaparkované, zlodej vám celý nosič jedným pohybom ruky odistí a ukradne. Pri prepravných boxoch je dôležitá možnosť spoľahlivo uzamknúť samotný box. Investícia do kvalitných modelov sa v tomto prípade skutočne oplatí, keďže lacnejšie verzie disponujú často len jednoduchými zámkami, ktoré sa dajú ľahko prelomiť.

Musíte si vybavovať 3. poznávaciu značku?

Zákon hovorí, že ak nosič na ťažné zariadenie prekrýva evidenčné číslo vozidla, je potrebné vybaviť auto 3. EČV, ktoré bude umiestnené na nosiči. Vo väčšine prípadov nosiče značku na aute prekrývajú, vybavenie si 3. EČV je preto nevyhnutné. Postup, ako si ho vybaviť, je pomerne jednoduchý. V prvom rade musíte podať žiadosť o vydanie tabuľky na nosič, pričom je potrebné predložiť nasledovné doklady:

  • platný doklad totožnosti
  • splnomocnenie s úradne overeným podpisom splnomocniteľa, ak je držiteľ alebo vlastník vozidla zastupovaný

Žiadosť o vydanie 3. tabuľky evidenčného čísla môžete podať osobne na orgáne Policajného zboru, ktorý vozidlo zaevidoval, prípadne cez internet, ak ste držiteľom elektronického občianskeho preukazu. Za vydanie 3. tabuľky s evidenčným číslom je potrebné zaplatiť správny poplatok vo výške 16,5 €.